Vragen en antwoorden over het ZEVMB-paspoort

Het ZEVMB-paspoort helpt ouders en vertegenwoordigers om de zorg en ondersteuning voor (volwassen) kinderen met ZEVMB te organiseren. Met het paspoort kun je gebruik maken van speciale afspraken, zoals vereenvoudigde vrijstelling van leerplicht en gespecialiseerde cliëntondersteuning. 

 

Wat doet het ZEVMB-paspoort?  

Het paspoort helpt om zorg en ondersteuning voor iemand met ZEVMB te organiseren, zonder dat je als ouder/vertegenwoordiger steeds opnieuw moet aantonen dat je (volwassen) kind ZEVMB heeft.  Om het ZEVMB-paspoort aan te vragen, is het nodig om informatie te geven over je (volwassen) kind. Wij realiseren ons dat dit tijd kost, maar onze experts hebben deze informatie nodig om te bepalen of je kind tot de doelgroep behoort. Het paspoort helpt je om bij instanties aan te tonen dat je kind ZEVMB heeft, zonder dat je dit steeds opnieuw moet bewijzen.

 

Hoe vraag je het ZEVMB-paspoort aan? 

Er moeten een aantal stappen worden doorlopen: 

 

  • Vul het aanmeldformulier in, volg daarvoor deze link. 
  • Ons contactteam neemt contact met je op om de procedure uit te leggen en te bespreken of je direct hulp nodig hebt. 
  • Vervolgens krijg je een uitgebreid aanvraagformulier toegestuurd waarin we vragen om de medische gegevens van je (volwassen) kind. 
  • Een team van experts stelt vast of je kind binnen de definitie van ZEVMB valt. 
  • Als de experts vaststellen dat er sprake is van ZEVMB, dan kun je het ZEVMB-paspoort zelf downloaden. Het paspoort krijg je alleen online en is geen papieren document dat je thuisgestuurd krijgt.

 

Ik heb een zeer dringende hulpvraag en nog geen ZEVMB-paspoort, moet ik echt eerst het paspoort aanvragen?
Stuur een mail naar contact@zevmb.nl, zij kunnen direct met je meedenken en zoeken naar een snelle oplossing. Tegelijk kunnen ze ook helpen met de aanvraag van het ZEVMB-paspoort 
 

Hoe vraag je als zorgprofessional het ZEVMB-paspoort aan? 

Alleen ouders/vertegenwoordiger van een (volwassen) kind met ZEVMB kunnen een ZEVMB-paspoort aanvragen. Als je als zorgprofessional vermoedt dat iemand ZEVMB heeft, dan kun je hierbij helpen! Niet alle ouders/vertegenwoordigers zijn bekend met het begrip ZEVMB en wat een paspoort voor hen zou kunnen betekenen. Wijs ze daarom op de informatie op deze website en breng ze in contact met het ZEVMB-kenniscentrum via info@zevmb.nl 

 

Wat doe ik als mijn gemeente het ZEVMB-paspoort toch niet erkent voor de aanvraag van de leerplichtvrijstelling?
Stuur een mail naar contact@zevmb.nl, dan kunnen we samen kijken hoe jij het beste geholpen kunt worden. Wij nemen dan contact op met de gemeente om het ZEVMB-paspoort onder de aandacht te brengen. 
 
Waarom is een ZEVMB-paspoort verplicht om een Metgezel (ZEVMB) te krijgen?
Er zijn verschillende soorten cliëntondersteuning beschikbaar. Metgezel ZEVMB (voorheen Copiloten) zijn er specifiek voor gezinnen met een (volwassen) ZEVMB-kind. Daarom is bij de aanvraag van een Metgezel (ZEVMB) een ZEVMB-paspoort nodig. 
 
Ik heb het ZEVMB-paspoort aangevraagd en niet gekregen. Kan ik bezwaar maken?
Als je denkt dat er iets niet goed is gegaan bij de aanvraagprocedure van het ZEVMB-paspoort, dan kun je een heroverweging aanvragen. Dit is geen bezwaar: als een ouder/vertegenwoordiger het niet eens is met de uitkomst, dan is hierover geen discussie mogelijk. De uitkomst staat vast. Alleen als het vermoeden bestaat dat de procedure niet goed is gevolgd, dan is het mogelijk een heroverweging aan te vragen.