Het kennisplatform voor iedereen die meer wil weten over ZEVMB

ZEVMB.nl is hét platform voor ZEVMB-gezinnen, zorgprofessionals, onderzoekers, gemeenten en systeempartijen. Voor iedereen die informatie zoekt over zeer ernstige verstandelijke en meervoudige beperkingen (ZEVMB). Met het delen van kennis en het ontwikkelen van producten streven we ernaar gezinnen wezenlijk te kunnen ondersteunen.

 

Op ZEVMB.nl vind je het ZEVMB-kenniscentrum en 2CU

ZEVMB-kenniscentrum 

Stichting ZEVMB-kenniscentrum stelt zich ten doel om hulp en zorg rondom ZEVMB (zeer ernstige verstandelijke en meervoudige beperkingen) als expertisegebied te verbeteren en structureel en duurzaam in het Nederlandse zorgsysteem in te bedden. Met de focus op kennis en gebaseerd op de kracht van netwerken wil het kenniscentrum, samen met een groot landelijk netwerk van ouders, zorgorganisaties, wetenschappelijke-, branche-, beroeps- en patiëntenverenigingen, de realisatie van de visie en missie tot stand brengen.

 

  • De doelstelling van het ZEVMB-kenniscentrum laat zich vertalen in een aantal kerntaken:
  • Verbinding met de gezinspraktijk.
  • Het bundelen, ontwikkelen en beschikbaar maken van kennis & informatie, expertise en producten.
  • Het initiëren, faciliteren en stimuleren van training en opleiding voor zorgprofessionals betrokken bij de zorg rondom ZEVMB.
  • Het initiëren, faciliteren en coördineren van projecten en onderzoek.
  • Het stimuleren en faciliteren van (kennis-)netwerken, zowel landelijk als regionaal.
  • Het realiseren van consultatie op lokaal, regionaal en landelijk niveau.
  • Fungeren als landelijk aanspreekpunt voor vragen rondom beleid en financiering van hulp & zorg rondom ZEVMB.
  • Het bieden van overzicht van lokale, regionale en landelijke zorg.
  • Agendering van knelpunten en verbeterpunten.

 

Het ZEVMB-kenniscentrum is in 2022 opgericht en ontstaan op initiatief vanuit het programma Wij zien je Wel in samenwerking met de stichting 2CU. 

2CU

2CU is de stem van ouders die een kind hebben met ZEVMB. 2CU zet de kennis, ervaring en ideeën van ouders in en komt op voor de belangen van kind en gezin. Bij 2CU vinden ouders elkaar voor herkenning, erkenning en steun als een warme winterdeken. Door de betrokkenheid van ouderexperts is 2CU empowered en werkt aan passende zorg voor mensen met ZEVMB en een betere kwaliteit van leven voor het hele gezin. 

 

2CU vindt dat gezinnen met een kind die zeer ernstige verstandelijke en meervoudige beperkingen heeft (ZEVMB) moeten kunnen leven in plaats van overleven. Waardoor zij weer volledig onderdeel van de maatschappij kunnen zijn.  

Mensen met ZEVMB zijn uniek door de combinatie van verschillende zeer ernstige beperkingen zowel verstandelijk als lichamelijk die elkaar in verschillende gradaties versterken. Dit vraagt om passende zorg, vernieuwende oplossingen en maatwerk. Daarom ondersteunen en initiëren ouderexperts van 2CU ontwikkelingen die de zorg en het leven voor mensen met ZEVMB en hun gezin verbeteren.  

Wil je meer weten over 2CU of heb je vragen? Bekijk de website of stuur een mail naar info@2CU.nu.