ZEVMB-zorgstandaard & -fieldlab

De ZEVMB-zorgstandaard beschrijft wat goede zorg is voor mensen met ZEVMB en hun naasten. Ook als zij in een instelling wonen en/of volwassen zijn. Het ZEVMB-fieldlab test deze zorgstandaard in de praktijk. Dit doet het ZEVMB-kenniscentrum in samenwerking met instellingen en naasten van mensen met zeer ernstige verstandelijke en meervoudige beperkingen (ZEVMB). 

 

Begin 2023 ging het ZEVMB-kenniscentrum van start, met subsidie van het ministerie van VWS. Het kenniscentrum staat voor passende zorg en ondersteuning voor mensen met een zeer ernstige verstandelijke en meervoudige beperkingen (ZEVMB). Goede ZEVMB-zorg is afgestemd op de behoeften van deze groep en naasten spelen hierin een essentiële rol.  

Het ZEVMB-kenniscentrum kreeg van het ministerie de opdracht om het zorglandschap voor ZEVMB in kaart te brengen en suggesties te doen voor verbetering. Als tweede opdracht werkt het ZEVMB-kenniscentrum aan de ZEVMB-zorgstandaard.  

 

ZEVMB-zorgstandaard   

De ZEVMB-zorgstandaard beschrijft wat goede zorg is voor iemand met ZEVMB en zijn naasten. Hiermee wordt een landelijke norm voor ZEVMB-zorg gesteld, die inzicht geeft in wat goede zorg is bij ZEVMB. Ouders, naasten en (zorg)professionals leverden input voor de zorgstandaard. Bijvoorbeeld door een vragenlijst in te vullen, de ZEVMB-kennissessie bij te wonen (mei 2022) of actief mee te denken.  

Het concept van de zorgstandaard werd  gedeeld met verschillende experts. Het commentaar dat de zorgstandaard zich beperkte tot gezinnen, hebben wij ter harte genomen. Om deze zorgstandaard compleet te maken, is het ZEVMB-kenniscentrum gestart met het ZEVMB-fieldlab. Hierin onderzoeken we samen met naasten en instellingen of en hoe aanbevelingen voor passende ZEVMB-zorg uit de zorgstandaard werken in de praktijk.  

 

ZEVMB-fieldlab 

De kracht van het ZEVMB-fieldlab ligt in het samen leren ván en in het samenwerken mét de praktijk. Op een locatie van een zorginstelling gaan we samen met naasten aan de slag om de zorgstandaard in de praktijk te toetsen. In een periode van enkele weken worden verschillende stappen doorlopen:  

 

Het vertalen van de huidige versie van de ZEVMB-zorgstandaard naar de  

situatie op de zorglocatie. Welke interpretaties en toevoegingen zijn bijvoorbeeld nodig? 

 

Het op papier vormgeven van een ZEVMB-zorgdag of specifieke zorgmomenten. Welke zorg is wanneer nodig en hoe pakken we dit op in samenwerking met medewerkers van de zorginstelling en naasten? 

 

Het daadwerkelijk leveren van de zorg zoals in de vorige stap op papier is uitgewerkt. Het toepassen in de praktijk zouden we kunnen doen op een rustig(er) moment in de week, zodat het niet te belastend is voor lopende werkzaamheden 

 

Het ZEVMB-kenniscentrum zorgt voor de begeleiding van het ZEVMB-fieldlab en de verzameling en verwerking van alle opbrengsten. Het ZEVMB-fieldlab draagt bij aan de afronding van de ZEVMB-zorgstandaard, waarna afspraken kunnen worden gemaakt over passende financiering voor zorg en ondersteuning die voldoet aan de zorgstandaard.  

 

Momenteel worden er gesprekken gevoerd met instellingen en naasten die willen deelnemen aan het fieldlab. Najaar 2024 hopen we van start te gaan om het project binnen instellingen uit te voeren. 

 

Heb je vragen of ben je op zoek naar meer informatie? Stuur dan een mail naar info@zevmb.nl.