Symposium tacit knowledge

Op 18 apr 2024
Op 18 april 2024 worden in het AmsterdamUMC de bevindingen gepresenteerd van het onderzoek naar tacit knowledge in de zorg en ondersteuning voor mensen met (Z)EVMB.

           

18 april 2024 van 13.00 tot 17.00 uur

Amsterdam UMC, locatie AMC

Meibergdreef 9, 1105 AZ Amsterdam

De Coster- en Fonteynzaal (G0-209)

  

Tacit knowledge

Tacit knowledge is onbewuste, impliciete kennis; een vorm van weten die moeilijk onder woorden te brengen is. Ouders van een kind met (Z)EVMB, en ook zorgprofessionals die voor mensen met (Z)EVMB zorgen, hebben veel van dit soort kennis. Hiermee kunnen zij inschatten hoe het met hen gaat, wat ze bedoelen en wat ze willen. Daarmee is tacit knowledge essentieel voor goede zorg voor mensen met (Z)EVMB. In het onderzoek naar deze kennis is aandacht besteed aan de volgende onderwerpen: Wat is tacit knowledge? Hoe bouw je het op/ hoe ‘krijg’ je het? Hoe kun je het overdragen? Wat zijn mogelijke valkuilen van tacit knowledge en hoe voorkom je die?

 

Programma

Naast een korte presentatie van de resultaten, komt een ouder aan het woord die vertelt wat het belang is van tacit knowledge voor de zorg van haar kind, maar vooral welke (on)mogelijkheden er zijn in het contact met zorgprofessionals als het gaat om tacit knowledge. Verder zal Karin de Geeter (De Geeter & Munsterman) vertellen wat het belang is van tacit knowledge voor het LACCS-programma en hoe zij dit gaan inbedden in hun trainingen en opleidingen. Met medewerkers uit de zorginstellingen die dingen ‘hebben uitgeprobeerd’ over tacit knowledge kun je in de theepauze van gedachten wisselen over deze pilots. Ten slotte zal de (online) publicatie, die we gemaakt hebben over tacit knowledge gepresenteerd worden. Deze zal na dit symposium breed verspreid worden bij ouders en zorginstellingen.

 

Het precieze programma van het symposium wordt later bekend gemaakt.

 
Aanmelden voor dit symposium kan hier

 

Het symposium is gratis en wordt mogelijk gemaakt door ZonMW, Programma Langdurige Zorg en Ondersteuning.

 

Projectgroep Tacit Knowledge:

Amsterdam UMC: Dick Willems, Kasper Kruithof, Maartje Hoogsteyns, Ilse Zaal-Schuller, Sylvia Huisman en Marga Nieuwenhuijse

Stichting Complex Care United (2CU): Susanna de Wit en Bettina Sandbergen

De Geeter & Munsterman: Karin de Geeter