ZEVMB on tour: Menzis Zorgkantoor

18-12-2023

Op 14 december 2023 waren wij in Wageningen voor een dynamische sessie met medewerkers van het Menzis Zorgkantoor. De centrale vraag van de bijeenkomst was 'Hoe zorg je voor een kind met ZEVMB?'.

 

Naast het bespreken van de definitie van ZEVMB, het ZEVMB-paspoort en het delen van de missie van het ZEVMB-kenniscentrum, namen we ook de tijd om de impact te verkennen van het zorgen voor een kind met ZEVMB. Zwantine de Schipper, projectleider van het ZEVMB-kenniscentrum én moeder van de 17-jarige David met ZEVMB, gaf een indrukwekkend inzicht in hoe ZEVMB het leven van haar hele gezin beïnvloedt; Van het regelen van zorg thuis, waar de inzet van pgb’ers een belangrijke rol in speelt, tot het jongleren met hulpmiddelen en ziekenhuisopnames; ouders van (volwassen) kinderen met ZEVMB staan voortdurend in de frontlinie. Hierbij werd het belang van logeren en respijtzorg als broodnodige adempauze voor het hele gezin benadrukt.

1000017783 2

Christa Straatman deelde haar ervaringen als Copiloot, waarbij ze diverse gezinnen ondersteunt bij de uitdagingen waarmee zij te maken hebben. Haar rol omvat niet alleen het bijstaan bij huidige problemen, maar ook vooruitkijken en helpen bij toekomstige uitdagingen. Zoals de overgang van 18- naar 18+ of de overstap naar logeren bij jonge kinderen.

 

De sessie sloot af met een levendige discussie, waarbij vragen over deze specifieke doelgroep werden besproken. Zoals de beschikbaarheid en eisen van logeeropvang. Het was een inspirerende ochtend en we kijken uit naar blijvend contact, zodat we samen de ZEVMB-zorg vooruit kunnen helpen. 

 

De medewerkers van het Menzis Zorgkantoor ervoeren de sessie als zeer interessant. Het zorgkantoor heeft een belangrijke taak om deze doelgroep te signaleren. Medewerkers hebben de kennis meegenomen naar hun eigen teams om na te gaan wat het zorgkantoor hier beter in kan doen.  

 

Interesse in een presentatie over ZEVMB binnen jouw organisatie? Laat het ons weten via info@zevmb.nl.