De zorg en behandeling van mensen met ernstige verstandelijke en meervoudige beperkingen (ZEVMB) is bijzonder complex en vereist een multidisciplinaire aanpak, waarbij inzichten, expertise en onderzoekskennis nodig zijn om de ZEVMB-zorg continu te verbeteren. Aangezien naar schatting 90% van de mensen met ZEVMB thuis woont, komt het grootste deel van de zorg terecht bij naasten. Het betrekken van naasten bij onderzoek is dan ook essntieel. Samen met naasten en zorgprofessionals werken wij aan een kennis- en innovatieagenda. Hierin worden de belangrijkste kennisvragen opgenomen die binnen de praktijk spelen en richting geven aan onderzoeksvragen.
Onderzoek
Wat als ik er niet meer ben?
Mensen met (Z)EVMB worden gemiddeld steeds ouder, en zullen dus steeds vaker hun ouders overleven. Dit kan gevolgen hebben voor de zorg, ondersteuning en kwaliteit van leven van ouder wordende mensen met (Z)EVMB.
Tacit knowledge
In het onderzoekproject ‘Tacit knowledge: een kwalitatieve studie naar het gebruik en de overdraagbaarheid van impliciete kennis in de zorg en ondersteuning voor mensen met (Z)EVMB‘ (Amsterdam UMC) is tacit knowledge bij (Z)EVMB wetenschappelijk beschreven en onderzocht.