Vraag

In welke landen is de gehandicaptenparkeerkaart geldig?

Antwoord

Als je in Nederland een gehandicaptenparkeerkaart aanvraagt, krijg je automatisch een Europese gehandicaptenparkeerkaart (EU-parkeerkaart). Met deze EU-parkeerkaart kun je parkeren op gehandicaptenparkeerplaatsen in de meeste landen van de Europese Unie (EU).

 

Regels per land

Bijna alle EU-landen en IJsland, Noorwegen, Zwitserland en Liechtenstein erkennen de EU-parkeerkaart. De bezitters van de EU-parkeerkaart die naar die landen reizen, hoeven dus geen aparte buitenlandse parkeerkaart aan te schaffen. Wel kunnen de voorwaarden om in aanmerking te komen voor zo’n kaart én de voorrechten die eraan verbonden zijn, verschillen per land.

De regels zijn per land te bekijken op de website van de FIA (Internationale Federatie van nationale Autoclubs). Ook is op de website van de Europese Unie informatie per land te vinden. De informatie is in het Engels.

 

Leg de folder op het dashboard

Op de website van de Europese Unie is een folder te vinden die men kan downloaden en printen. Er staat daar in diverse talen dat de parkeerkaart voldoet aan de Europese regelgeving en dat u gerechtigd bent om te parkeren in gebieden waar faciliteiten voor gehandicapten gelden. Leg de geprinte folder naast de EU-parkeerkaart op het dashboard. De parkeerwachter of politieagent is dan op de hoogte.

 

Tip: voorkom diefstal van de parkeerkaart uit het voertuig met een kaartkluis.

 

Bron: ANWB